![](/media/lib/268/n-zapylanie-dronem-0e2498beb8e3960c58ac5c5ee0871b0e.jpg)
Zapylanie dronem
10 lutego 2017, 11:33Naukowcy z Japonii zapylają lilie dronami wielkości pszczół. Na ich spodniej części znajdują się końskie włosie oraz żel jonowy, który jest na tyle lepki, by przenieść pyłek z jednego kwiatka na następny.
![Mrówka argentyńska (Linepithema humilis)](/media/lib/56/linepithema_argentine_ant-35bae0167691249fb7cc0c5eff7d95e4.jpg)
Sposób na argentyńskiego przybysza
30 października 2009, 08:02Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego opracowali interesujący sposób walki z mrówkami argentyńskimi (Linepithema humile) - owadami, których kolonie wspólnie walczą z innymi gatunkami mrówek i tym samym wypierają je z ich naturalnego środowiska. Sekretem metody jest... "skłócenie" insektów ze sobą i wywołanie wśród nich bratobójczej walki.
![](/media/lib/465/n-salatka-43b8179929369b06054a1105b8f51b72.jpg)
Jak smakują i pachną prażone owady? Studenci z UPWr badają jedzenie przyszłości
2 sierpnia 2021, 11:31Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) zbadają zapach i wartość odżywczą owadów po obróbce termicznej. Ich celem jest wskazanie tych, które są pożywne i dodatkowo dobrze pachną. Ważnym elementem projektu ma być wyznaczenie optymalnej temperatury prażenia owadów. Opiekunką grupy jest dr Anna Żołnierczyk, która owadami jako pokarmem przyszłości zajmuje się od 6 lat.
![](/media/lib/98/n-swedzenie-f42bbbd72cc8454ed5fcb617a55d2e9b.jpg)
Wzrokowe wyzwalacze swędzenia
26 listopada 2012, 13:10W przypadku swędzenia istnieją wzrokowe wyzwalacze. Wystarczy widok mrówki czy ugryzienia owada, by pojawiła się reakcja w postaci drapania.
« poprzednia strona następna strona » … 6 7 8 9 10 11 12